neljapäev, veebruar 16, 2006

Väike lindude välimääraja (Täiendatud versioon*)

Oh mind rumalukest küll. Mina muutkui vatran musträstastest, kuldnokkadest ja mustkõht tormilindudest, mõtlemata üldse sellele, et mõni teist võibolla ei teagi, milline üks võit teine linnuke välja näeb. Otsustasin selle vea parandada ja koostada väike linnukeste välimääraja (sisaldab üle 4 värvilise ja informatiiivse pildi). Selle järgi tunnete te kasvõi silmad kinni ära ükskõik mis linnu, kes teile õhutsi või maad mööda läheneb.

See siin on musträstas (Turdus merula). Ära tunneb ta selle järgi, et ta on täpselt nagu kuldnokk ainult et nokk on tal kuldsem. loomulikult nagu näha võite kõrvalolevalt pildilt on tal uskumatult iseloomulik lennupilt.



See on Harakas (Pica pica). Kui ta maas kõnnib, siis võib teda kergelt segamini ajada näiteks tuvi, varblase või kajakaga (vt mu viimast sissekannet) lennupilt on tal õnneks vägagi eripärane ja vaevalt, et teda selle järgi kellegagi segi saaks ajada. Vaadake, millise omapärase m-tähe ta tiivad vormivad lennates. Harakas on tuntud hõbelusikate kollektsionäär. Harakaid ei ole võimalik rääkima õpetada nad on lollid nagu labidavarred. Paljud on ekslikult neid üritanud rääkima õpetada, kuid tulutult.


See on Hakk (Corvus monedula). Vastupidiselt harakale on teda väga lihtne rääkima õpetada, nagu me teame kõik Prostokvašina küla juhtumite põhjal (mis on ka selle linnukese peamiseks elupaigaks). Tänu sellele erakordsele omadusele on põhjamaade piraadid hakke tihti papagoide asemel kasutanud. Oleme ju kõik kuulnud lugusid kuulsast põhjajäämere hirmust Silver Ükssilmast, kes tavatses ringi käia hakk õlal (vähemteatud on aga fakt, et oma silma kaotas ta just tänu sellele hakile).
A lendava haki tunnete te silmad kinni ka ära. Minu sõna selle peale.


See, saage tuttavaks, on kuldnokk (Sturnus vulgaris). Tuntud kevadekuulutaja ja suur lobamokk. Ja nokk pole tal kaugeltki kullast, kõigest ülekullatud ja sedagi viletsalt. Kuldnokad on väga osavad pesapunujad. Eriti head on nad pesakastide meisterdamises. Ükski teine lind ei käi haamriga nii osavalt ümber. Oskus haamrit kasutada paistab juba tema lennupildist välja - täiesti unikaalne kehahoiak.



See on harilik Koduvarblane (Passer domesticus). Kui te muidu varblutti ära ei tunne, siis hirmutage ta lendu, lennupildi järgi saate kohe aru, kellega tegu. Veel on talle iseloomulik eriline, võiks öelda lausa nahhaalne, ülbus. Olge ettevaatlikud, et te varblutti mõne nooruses palju haige olnud kotkaga segi ei aja. Sarnasus on hämmastav.


Ja nüüd kõige olulisem linnuke - punapääsuke (Hirundo rubellus). Tavaline seltsinguline ja lärmakas aedade, parkide, hekkide, pidude ja rahvarohkete ürituste lind. Tema erakordse mõistlikkuse ning taiplikkuse tõttu on teda kerge segi ajada jutulinnuga. Kuid vastupidiselt jutulinnule võite selle rõõmsameelse linnukese sädistamist kuulda juba varakevadel. Sest esimene lind, kes kevadel tuleb, on ikka punapääsuke. Ta pole just eriti lendamislembene, seega tuleb ta tavaliselt bussiga või jalutab niisama kohale. Ta oskab küll lennata - valdavalt raskusjõu toel. Ta on tuntud oma vertikaalsuunaliste kiirete pikeeringute poolest, mis enamasti lõppevad sellega, et ta on nokkapidi mullas kinni.

*Siinkohal suured tänud meie juhtivale ornitoloogile Margusele, kes märkas pisukest viga minu väikeses linnuvälimäärajas. Loodan ka edaspidisele edukale koostööle.

1 kommentaar:

  1. Tõe huvides ei saa märkimata jätta et Prostokvašinos jutukat lindu harakat mänginud Vasja Nikolaievitš Ivanov päriselus hoopis hakk oli:D
    A mis ikka norida detailides. Pean mainima et kõik linnud ilusasti ära tundsin, eriti lennustiili järgi. Sul on annet, tydruk! :Y

    VastaKustuta