kolmapäev, oktoober 18, 2006

Mulle ei meeldi mõtlemise mängud. Hea, et male selline pole

Eile päästis Vivian mind igavussurmast, mis mind igal õhtul ähvardab parematele jahimaadele saata. Ta tuli malelaud kotis. Mõnel tüdrukul on kotis huulepulk, mõnel "Kroonika" viimane väljalase. Mõnel malelaud. Ma polnud küll ammu mänginud, aga kuna ma olen lugenud maleõpikut, siis tean sellest mängust kõike, mis vaja. Ainumas loetud lõik maleõpikus ütleb: "Isegi halb plaan on parem kui plaani puudumine." Minul aga oli briljantne plaan - ajada vastasmängija ettearvamatute käikudega segadusse. Vaadake. Viv on vanakooli maletaja, kes ekslikult arvab, et males tuleb mõelda ja selle tõestamiseks juba esimese etturi liigutamisel planeerib ette kõik võimalikud käigud kuni lõpuni. Mina esindan uuemat voolu males. Meie hoiame mõtlemise arvelt kokku ja keskendume male mängulisele poolele. Muide Vivil oli ka plaan - ta üritas viivitada, et vein minu mõtlemist pärssima hakkaks. Mõtlemist???

A kui meie seltsis oleks viibinud mõtetelugeja, siis oleks tema lugenud järgmist:
Viviani kord käia
"Nii, kui mina käin etturiga sinna, siis võtab tema oma etturiga minu oma. Kui mina käin ratsuga siia, siis tuleb tema odaga, aga ta ei ründa, sest näeb, et ratsu on minu lipu kaitse all, aga ta võib odaga hoopis minu oda ähvardada, kes kindlustab minu teist ratsut, aga sellega jätaks ta oma kuninga kaitseta. Samas aga kui ma käiks ratsuga hoopis sinna, siis saaks ma järgmisel korral ta vankri ära võtta, kui ta just odat kaitseks ei liiguta. Aga kui ma käiks selle sinna, siis käiks tema selle sinna, mina selle sinna ja siis selle sinna.... jne"
Pille kord käia:
"Dumm-didi-dumm, dumm-didi-dumm. Vähemalt kuningal on kaitse peal. dumm-didi-dumm-didi-didi-didi-duu. Oi, näe, hopa! Mis passib siin? Kas tal pole midagist targemat teha? Dudeliduu ja didelidaa. Miks siin nii palju nuppe on, ma ei suuda valida. dumm-didi-dumm-dumm-didi-dumm. Võtaks veel veini. Dumm. Dumm. Dumm. Ah, ma ei viitsi enam mõelda, käiks näiteks selle etturi, näiteks... no näiteks siia!"
Viviani kord:
"Möh? Miks ta nii tegi? Miks? Miks? Miks? Aa, kui ta järgmisel korral oda siia liigutab ja seejärel ratsuga käib, siis hakkab ta kuningat ähvardama. Aga selle vältimiseks peaks ma selle etturi siia käima ja siis selle siia ja siis ta käib sinna, mina sinna tema siia. Või siis käiks mina selle siia, selle sinna ja selle siia... jne"

Ja ikka ja jälle sama nali. Ja noh see mõtlemine ju väsitab eks. ja siis ühel hetkel astub Vivian arvestades kõiki minu vankri ja hopa ja lipu teoreetilisi laastamistöid, kuningaga ühe sammu, mina liigutan hämmingus lippu ja selle asemel, et hõisata võidukalt "šahh-matt", mömisen vaid "Möhh? Matt?"

4 kommentaari:

  1. muig, parim malemängu kirjeldus. aga lahe on käia kerese nimelises malemajas 7 krooni eest mängimas, seal mudu aint vanad pässid käivad õhtuti, rõõmustavad kui nooremad inimesed ka nuppe tulevad seadma.

    a ma mängin malet tööjuures, vahelduseks tööle:P deem ma ple elusees naissoost isikuga malet mänginud, uvitav kas malemõtlemine või mittemõtlemine on naistel ja meestel erinev.

    VastaKustuta
  2. Vaevalt, et see nii erinev oleks. Kui juba nasiterahvaste omavaheline malemõtlemine on nii erinev. A samas, mis tean mina meeste mõttemaailmast...

    Mina olen mänginud oma vennaraasuga. Ja haledalt iga kord pähe saanud. Isegi kui ma tal mõtlemise ära keelan (aga ta ei võta kuulda minu käsklusi, sindrinahk selline) Ükskord võitsin siiski! A see oli tingitud sellest, et meil malelaua asemel oli suurem kabelaud (10*10 ruutu) ja malendite asemel olid väikesed plastmassloomad. Ilmselt oli tal keeruline keskenduda, kui pidi meeles pidama, et sebra on ratsu, kaelkirjak lipp, ninasarvik vanker ja nii edasi. Mulle see muidugi sobis. Minu mänguline lähenemine sai erilised tuurid!
    Aa, ühe meesterahvaga olen veel mänginud. See oli purjus kodanik Jüri, kellele ma Illegaardis haledalt kaotasin.

    VastaKustuta
  3. Kas Sa vanaisaga ei olegi mänginud? Muide ma oskan ka ratsuga käia ja olen kunagi Nõo koolile Tartu koolinoorte MV esimesel laual pünkti toonud. Olin meeskonna kehveim mängija, aga minu vastast ei tulnud ja siis pandi teise võistkonna poolt mängima mingi poisike. Ta ei jõudnud mulle matti teha, sest enne sai aeg otsa ja teenisin nõnda punkti.

    VastaKustuta
  4. Ei mäleta küll, et oleks. Kui siis väga kauges nooruses. A kabet vist olen küll mänginud. kabe on igavam kui male, seal on kõik nupud ühesugused...

    VastaKustuta