kolmapäev, detsember 09, 2009

Jutustan Teile muinasloo

Kusagil kaugel-kaugel, seitsme maa ja mere taga asus üks tilluke kuningriik. Riik ise oli tilluke, kuid selle maa rahvas armastas seda palavalt. Muud neil ju polnud. Ühel päeval aga asus troonile uus kuningas, keda rahvas mitte ei armastanud ja ega kuningas rahvastki suuremat hoolinud. Temale meeldis kuld. Ühel päeval otsustas ta siiski alama rahva lossiesisele platsile kokku kutsuda, et ka neid pisut valgustada sellest, millist saatust ta oma armulisuses neile ette on näinud.
Kui värisevad rahvamassid olid kokku kogunenud, lasi ta oma karmil kohtuotsusel kõuena üle nende kõlada.
Teade kõlas nii: Kõik alamad tuleb keskmiselt 12 % võrra lühemaks teha. Kes on niigi lühikesed (ja antud kuningriigi rahvas on tuntud oma lüheldase kasvu poolest) või ei oska exelit kasutada, neist pole kuningriigile niikuinii suuremat tolku ja seega võib need täielikult hävitada.
Enneolematu! Lubamatu! Isehakanu selline! Kuidas ta julgeb! Kus on õiglus!
Rahvamass raevutses.
Kusagilt lendas kuninga poole roosit pätt, kuid õnnetul kombel kandis tuul selle kõrvale.
Märatsevad rahvamassid olid valmis barrikaadidele tõusma...

Vot selline muinasjutt. Ah, et kuidas see lõppeb? Nagu klassikaline vene muinasjutt ikka:
Sõin ja jõin seal minagi, suhu ei saand midagi... Peale halva maigu...

5 kommentaari:

  1. Kui ma allegooriat õigesti mõistsin, siis ma täna just kiitsin kuningale üht teatavat asehaldurit, siukest lokkis juukste ja toreda joonistusoskusega. Mitte et ma arvaks, et mul kuningale mingit mõju on, või et üleüldse kedagi mo arvamus huvitaks...

    VastaKustuta
  2. Antud juhul tuleb silmas pidada, et selles muinasjutus on vesiir ja emiir justkui kohad ära vahetanud... Ehk kuningas näikse olevat see, kes nime järgi seda mitte olema ei peaks.

    VastaKustuta
  3. Jah, täna lehte lugedes sai pilt selgemaks ja siis ma muidugi häbenesin, et sai suud pruugitud asjade kohta, millest päris täpselt ei tea.

    VastaKustuta
  4. vägev lugu igastahes.. ma igaks juhuks lugesin enne ajalehti ka, kui kuningriigi poole liikumist alustan, aga ikka ei saanud teada täselt, kuhu tõlla võib veel jätta ilma selle eest kogu kuldrahade varu välja käimata ;o)
    vahel mõtlen, et võiks mõne muu kuningriigi alamaks hakata, aga siis tuleb meelde Õnne 13 Johannese vanasõna: igal pool on parem kui kusagil mujal...

    VastaKustuta