esmaspäev, juuni 26, 2006

Jaanitulest ja muust

See tänavune jaanipäev läks ilmselgelt aia taha. No kuulge, see pole ju miski jaanipäev, kui taevast tilkagi vett ei tule ja kogu aeg päike ilusalt särab, ilm on soe ja mõnus! Lisaks veel jaanituli, kadakad, karjamaa. Külm meri, soe saun. Head sõbrad. Pähh. Õnneks päästsid sääsed ürituse täielikust läbikukkumisest.

Aga veidike lähemalt:
Alustaks jaanitulest. Te ju kõik teate kindlasti seda rahvatarkust, et kes jaanitule jaoks puid saeb, see saab järgmisel aastal mehele. Ja kõikide meheleminekueas neiude rõõmustamiseks oli minu isa muretsenud meile ilusad ja lõkke tegemiseks selgelt liiga pikad lauajupid. Kõik rõõmustasid! Esimesena sai oma haardesse sae Maris! Saagis oma õnne siis ja uskuge või mitte - valmis saagis. Nii et olete kõik järgmisel aastal Marise pulma kutsutud! Ülejäänud neiudel aga seda õnne polnud. Nimelt hüppas Margus kõik ülejäänud lauad katki. Ei tea, mis kadeduseuss teda hammastas või mis oli selle põhjuseks, et tahtis takistada neidusid abiellumast.

Blogi kokandusnurgas räägiks ma heameelega sellest, kuidas on kõige õigem vorstikesi grillida. Jaanipäevaeelses kirjanduses on välja toodud küll tuhandeid nippe ja nõuandeid, et kuidas saada kõige parem grill. Ärge uskuge neid! Kõige olulisem on vorstid põlema panna ja seejärel tuha sisse visata (mina just nii tegine enamustega). Sellise meetodiga valmistatud vorstikesed jätavad teid ilma igasugustest jaaniga kaasnevatest seedehäiretest!

Üldiselt oli sportlik jaanituli. Suure MM valguses mängisime meiegi jalgpalli (Mina ei mänginud, vaid kommenteerisin mängu. Keel liigub mul tunduvalt kiiremini kui jalad nimelt). Ghana võitis Brasiiliat ja Austraaliat 5:3:3. Nagu näete oli meil platisl korraga kolm meeskonda (kusjuures tuleb mainida, et Ghanalaste vormirõivastus oli ikkagi eriti ilus ja esinduslik. Ega iga päev ei näe noort ghana jalgpallurit ühe käega seelikusaba hoidmas ja samal ajal metsikult palli pärast võitlemas). Kusjuures minu arust võiks meie jalgpallireeglistikku laiendada ka nt MM-le. No siis ei peaks kuu aega iga päev televiisori ees vedelema, vaid saaks piirduda ühe õhtuga, mil toimuks jalgpalli grand finale, kus kõik meeskonnad korraga platsile lastakse ja kes kõige enamate väravatega sellest lahingust väljub olekski võitja :D
Lisaks jalgpallile toimus sportlikest üritustest ka käruralli. Tuleb tõdeda, et professionaalsele kärutajale Margusele pakkusin mina, asjaarmastaja, siiski küllaltki kõva konkurentsi.

Kultuursed tegevused jätkusid ka hiljem. Taas said kätt proovida VKK liikmed. Ehk siis toimus kunstiklubi järjekordne Marise joonistamine. Seekord oli siis tehnikaks krokii!

Rahvusvahelisele kontingendile sai tutvustatud ka vana head Eesti joomismängu - Nimekokteilid! Palju huvitavaid maitseelamusi!

Öösel aga andsime endist parima, et need kes magada tahavad seda teha ei saaks. Juba vanarahvas teadis rääkida, et kes jaaniöösel magab, see on üks igavene unimüts. Kui mina magama läksin, siis oli päike igatahes juba kõrgel.

Nüüd te muidugi tahate teada, et aga traditsioonilised sõnajalaõite otsimised, erinevat liiki lillede korjamised, üle aedade turnimised, tulevaste unes nägemised, üle lõkke hüppamised ja muud sellised kultustegevused, et mis neist siis sai? Vastan sellele oma venna sõnadega:
"See kõik on mömmidele!"*
(mina tuntuima mömmina käisin salaja ikkagi otsimas sõnajalaõit. Mis te arvate kas ma leidsin?)

*Kusjuures tema tunnuslause on: "Blogid on mömmidele"

6 kommentaari:

  1. Minu mäletamist mööda kargles põõsa ja tõrviku vahel veel üks meeskond või õigemini üks selle kangelaslikest liikmetest. Ilma temata oleks skoor hoopis teine olnud.
    Täna kell 6 aga järjekordselt Brasiilia-Ghana! Go Brasil! Go Ghana!

    VastaKustuta
  2. Sa mõtled Tšehhi meeskonda, kellele löödi ühtekokku 11 väravat! Jaa ta oli tubli!

    VastaKustuta
  3. Mina ei tea mis või kes asjad need mömmid on,aga mu ainuke poeg oli jaanipäeva järgsel päeval täitsa läbi(ehk mömmi). Kui oli vaja pisut tõstmistöid teha, siis hoidis kahe käega peast kinni ja keeldus igasugu tõstmistest. Ei tea kas süüdi olid uued kombed(nimekoksid) või hoopis noorte tüdrukute selge ülekaal jaanitulel.

    VastaKustuta
  4. ma tahaks ka teada, et kes see mömm(i)selline on. Või äkki see on mingi saarlaste värk ja muhulastel polegi võimalik aru saada?;)

    VastaKustuta
  5. teie parim ei olnud piisavalt hea, ma sain magada küll...

    VastaKustuta
  6. Mömm on vastavalt kontekstile:
    1) Kaisukaru
    2) Nõrk ja hale inimene
    3) Juhm, ohmu, tömp, pikaldane ja aeglase mõtlemisega isik.

    Antud juhul on siis tegu kindlasti variandiga nr 1.

    (blogid on kaisukarudele!)

    VastaKustuta