esmaspäev, aprill 17, 2006

Olen kemik, segan morssi.

Kuna minu puhul on ikkagi tegu äärmiselt teadmisjanuse noore teadlasega, korraldasin kodus järjekordse katse. Seekord oli teemavaldkonnaks keemilised protsessid toiduainetetööstuses. Usina õpilasena olin mulle ajju sööbinud fakt, et aktiivsüsi adsorbeerivat värvaineid. Läksin mina poodi, et leida kõige värvilisemat asja. Jalutan siis mina poes riiulite vahel ja järsku miski lausa pimestab mind. Vaataks nagu päikesesse. Jah, ma olin jõudnud fantariiulini. Värvaineks on antud joogil päikeseloojangukollane (pidavat olema üks kahjulikemaid värvaineid). Tegelt ma fantat ei joo, aga teaduse nimel tuli üks pudel siiski osta seda. Järgmise asjana läksin apteeki, kus tegin pähe näo nagu mul oleks hirmsaid probleeme kõhuga (teate, mis nägu see on?) ning ostsin hulgaliselt aktiivsütt.
Edasine katse oli lihtne. Võtsin mina kaks 100 ml mõõtkolbi (uskuge või mitte, aga mul leidub kodus selliseid asju), ühte neist panin 10 söetabletti (kokku 2,5 g) ja täitsin fantaga. Teise panin ainult fanta. Loksutasin korralikult ja jätsin ööpäevaks seisma (korke ei tasu eriti hoolikalt peale panna, need lendavad muidu viuh ja viuh nagu kahurikuulid mööda tuba ringi).
Tulemused:
Mõõtkolvis nr 2 ei olnud muutunud midagi. Säras teine kapil nagu õhtune päike muiste. Samal ajal kui mõõtkolvis nr 1 aga valitses selline jaaniöine hämarus. Tõsi, kogu värvaine oli adsorbeerunud, aga süsi va siga ei tahtnud põhja settida ja seetõttu oli vedelik kergelt hallihägune (ja filterpaberit minu majapidamises ei leidu).
A sellega minu teadmisjanu ei piirdunud (ei viitsinud köögist funi tuua vist), tahtsin teada, et kas lisaks värvainetele see ka maitseained ära adsorbeerib. Maitsesin siis järgi. Mõõtkolvis nr 2 olnud päikeseloojangukollane vedelik maitses nagu fanta muiste, mõõtkolvis nr 1 olnud vedelik oli aga tiba magusam ja oma söesisalduse tõttu kindalsti kõhule kasulikum :D.

Und moral die geschichte?
Gibt es nicht, gibt es nicht!!!

2 kommentaari:

  1. õige teadlane oleks teinud ikka vähemalt viis kordukatset, eksole :)

    VastaKustuta
  2. hea et ma õige teadlane pole, kust krt oleks ma need kolvid kõik võtnud

    VastaKustuta