esmaspäev, august 30, 2021

Õunamahl

Aga meie tegime nädalavahetusel esimese laari pirni-õunamahla. Esimene mahlategu on alati nii eriline. kogu pere askeldab ringi ja kohati läheb lausa rebimiseks, et kes saab õunu purustajasse toppida ja kes pressile vinti peale keerata (ainult töövahendite puhastamise osas ei lähe lööminguks). Kõige toredam on aga otse pressi alt kruusiga värsket kuldset mahla püüda. Tõsi, esimese mahlateo mahl ei (suveõuntest) pole ehk kõige maitseküllasem, aga kuna see on hooaja esimene, siis on see ikka eriline. 

Pühapäeval tegin viimaseid ponnistusi selleks, et mu lapsed ei peaks alasti kooli minema. Eelkõige on jutt Tõrukesest. No nibin-nabin vist pääseb, aga ütleme nii, et mu juuksepahmakas on nüüd raudselt peotäis halle karvu juures. Tõruke ise halas, et maailmas ei ole talle sobivaid riideid ja jalanõusid olemas. Ma esialgu lohutasin teda, et igaühe jaoks on kuskil püksipaar. Aga ostlemistuuri lõpuks, mil mu pisike peavalu oli juba võtnud korraliku migreeni mõõtmed, olin valmis  tõdema, et kooli poolt sätestatud riietumisreeglid on liiga karmid. No mis mõttes peavad lapsel püksid jalas olema? See on põhiõiguste riivamine noh. Lõpuks siiski leidsime püksid, mille Tõruke heaks kiitis ja mis nägid ka enamvähem normaalsed välja. Tõsi, need tuleb lühemaks teha, aga see on palju lihtsam kui pikemaks/laiemaks tegemine.
Pidulikke kingi ei leidnudki. No mis seal ikka, ehk sajab, siis sobib kummikutega ka minna. Aktus on niikuinii õues.

6 kommentaari:

  1. Mul pole küll aimugi, millises Eestimaa nurgas te elate ja kui vana on Tõruke, aga poegade emana olen selle kadalipu kõik läbi teinud,,, kolmega, igal aastal. Kingi olen aastaid ostnud Prismast, seal on poisslastele olemas normaalse hinnaga mõistlikud mustad tänavakingad, mis üldises dressi-tossuseltskonnas näevad vägagi head välja.
    Aga püksid võiksid lapsel koolis tõesti jalas olla.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on äärmiselt salastatud info, aga me elame Eesti suuruselt kolmandal saarel. Prismasid mu poodlemisraadiuses pole. Tõsi mu poodlemisraadiuses pole õieti üldse poode nii et kui vaja midagi enamat kui igapäeva vajadused tuleb korraldada väljasõit. Eelmisest lausest võiks järeldada, et püksid polegi igapäevavajadus...
      Mu Tõruke läheb kolmandasse klassi ja tal on lisaks keerukale kehakujule ka väga selgelt väljakujunenud maitseeelistused. Sel ajal kui teised eelistaks teksasid ja pusasid käis tema triiksärgi ja ülikonnaga (tõsi venivast materjalist ja mugav, aga siiski küllalt soliidne).

      Kustuta
  2. Ma küll "lähen" alls teise klassi aga kuna lapsikiksuse jalg kasvab kiiresti ja kingi vajavaid pidusid on meil harva siis olid nii lasteaias kui on koolis pidujalatsiteks mustad Javeri tennised. Ja pärnakana teen ma kas Tartu või Tallinna Prismasse täitsa teadlikke osturetki, sest seal tõesti on head kraami.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, Javereid olen isegi plikal kasutanud. Rahvatantsus kasutati ka neid. Viimase paari tuunisin ma ära nii et kaugelt vaadates võis neid pidada traditsioonilisteks pättideks. Aga Tõrukedele javerid ei sobi. Mulle endale ka mitte. Tõruke on nimelt pärinud minu laia jala (ilmselt on mu esivanemate hilgas lisaks hülgele olnud ka karu või paar) ja javerid on vähe kitsamale liistule.

      Kustuta
  3. Needsamad Prisma kingad sobisid ideaalselt mu ekstra laiade jalgadega keskmisele pojale, nii et soovitan ikkagi väljasõitu Prismasse.

    VastaKustuta
  4. Tänud vihje eest! Homme läheb poiss küll veidi argisemate jalatsitega aktusele, aga pikas perspektiivis võib juhtuda, et tuleb veel paar pidulikku sündmust, nii et panen Prisma kingade info kõrva taha.

    VastaKustuta