laupäev, detsember 26, 2020

Eputamise aeg

Mulle meeldivad jõulud. On alati meeldinud. Ja mulle meeldib kingitusi teha. Just nimelt teha, mitte poest osta. Kuigi ka sellel on oma võlu. Juhul kui on nägemus, mis kingisaajat rõõmustada võiks. Päris kõike ma ju ise teha ei oska. Tegelikult ei oska ma päris paljusid asju, aga ma pole sellest end kunagi häirida lasknud.

Nüüd on jõulud läbi ja saab lõpuks rääkida käsitööprojektidest, kartmata mõnd üllatust rikkuda.

Esiteks maalisin ma lastele linnusöögimajakesed. Nendega juhtus küll selline lugu, et need ei kuivanud õigeks päevaks ära, nii et jätsin need veel kuuse alla tahenema. Nii leidsidki lapsed need 1. jõulupüha õhtul. Isegi salmi ei pidanud nende eest lugema. Kuigi salmid olid sel aastal ka erakordselt tugevad. Oli väga palju omaloomingut. Nii Täps kui Tõruke esitasid oma luuletused. Mpsil oli lausa mitu luuletust Tirtsu eest ja korralik poeem enda kingi lunastamiseks. Väga ajakohane sealjuures. Tõruke esitas ka omaloomingut akordionil. Ainult mina ei saanud esimeseks jõulupeoks oma laenatud salmi pähe ja pidin pisut piinlikust tundma. Paki sain ikka.

Emale kinkisin ma pintslimapi. Ikka selleks, et pintslid poleks pilla-palla vaid kenasti koos. Ise tegin. Minu arust tuli päris äge. 

Tirtsu tarbeks tuunisin ühe vana pulkadega kiige. Miu ettekujutustes oli see muidugi oluliselt ilusam, aga ehk ei mõjuta visuaalne külg kiikumisomadusi.

Pooltele sugulastele kinkisin viimase aja moeartikli - korduvkasutatavad maskid. Ise "tikkisin" pildid peale ja puha. Need ju tänapäeva popimad aksessuaarid.


Ja valdav osa minu sõpradest ja sugulastest sai kingituseks ühe jõulukuulikese. Arvamusliidrid jõulukaunistuste vallas väitsid, et linnumotiiv on tänavuaastal eriti trendikas. No egas midagi, tõmbasin selga aga oma vana hea "no birds" särgi ja  üritasin seda trendi järgida. Koostasin väikese lindude välimääraja. Valisin määrajasse linnud, keda võib talvel Eestis kohata. Paar tükki on küll sellised, kellest võib kohata vaid üksikuid eksemplare soojemal talvel. 

Tahtsin parimat, aga jah...Välja tuli pisike linnueksitaja. See tähendab, et kui sa selle järgi kedagi määrama hakkad, siis võid kindel olla, et satud kiiresti rappa. Selgus, et kera peale maalimine on kunst omaette.

Siit ka väike üleskutse, kes suudab ära määrata, mis linde ma üritasin maalida? Parimale ornitoloogiahuvilisele auhinnaks krõpsik. Ülesanne on raske. Linnukeste hulka on eksinud ka üks laanenirk, nagu Mps kommenteeris vihjeks võin öelda, et ei pingviine ega kanaarilinde seal pole. Isegi kui juuresolevalt pildilt võib vastupidine mulje jääda.

1. siisike

2. puukoristaja, 

3. mingi kakk (aga milline)

4. pekitihane (vähemtuntud ka rasvatihase nime all

5.  ohakalind

6. pöialpoiss

7. metsvint

8. tuvi

9. leevike

10. siidisaba

11. X

12. Porr

13. mingi kull (aga milline?)

14. roherähn

15. X

16. pasknäär

17. varblane, (aga milline?) 

18. sinitihane, 

19. X

20. tuttpütt

21. X

22. X

23. rähn (aga milline?)

24. jäälind

25. X

26. harakas

27. tutt-tihane

9 kommentaari:

  1. Imeline anne sul! Minu parimad pakkumised: Siisike, puukoristaja, mingi kakk, mu lemmik - pekitihane, käblik?, pöialpoiss, metsvint, tuvi, leevike, siidisaba, punarind?, x, mingi kull, roherähn, lapsed kutsuvad seda kanaarilinnuks, pasknäär, varblane, sinitihane, linavästrik?, tuttpütt, mingi pika sabaga tegelane, rähn, jäälind, x, harakas, tutt-tihane.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tubli! Ainult paar laanenirki lipsas sisse. Ma panin postituse lõppu ära arvatud linnukeste nimekirja. Paar tükki on veel arvamata. Kasutage võimalust!

      Kustuta
  2. Asi (asjad) on eputamist väärt! Hea käsi ja nobedad näpud...

    VastaKustuta
  3. 5. oleks nagu ohakalind ja ega 2. äkki käblikut ei kujuta?

    VastaKustuta
  4. See tähendab, et 12. mõtlesin käbliku all.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 5. On tõesti ohakalind, aga 12. pole käblik. Üks teine toreda nimega linnuke.

      Kustuta
  5. Einoh, 12 on ju porr mis porr :)

    VastaKustuta