kolmapäev, veebruar 18, 2015

Küsimused edasijõudnutele

Teate ju küll, et väikestel lastel esineb kurikuulus "miks-periood", kus iga asja peale küsitakse miks. Meie peres seda veel ei ole. Aga meil on teine huvitav ajastu, kus küsitakse iga asja kohta, et mis häält see küll teha võiks. Oleme jõudnud edasijõudnute tasemele. Selgituseks:

algtase:
See on lihtne. Tuleb vaid teada, mis häält üks või teine üldtuntud loom teeb. Sellega saavad hakkama kõik lapsevanemad ilma suuremate pingutusteta (kuigi ma endiselt ei tea, mis häält kaamel teeb).
näiteks: Mis häält teeb kutsu? Auh-auh! Mis häält teeb kiisu? Mjäu-mjäu (võimalikult haledalt)! Mis häält teeb jänes? Hops?

kesktase:
Nimetatud tase eeldab suuremaid teadmisi erinevate mootorite ja jõuallikate töömehhanismidest ning sellega kaasnevatest helidest. Kasuks tuleks motorist-masinisti teadmistepagas. No kas te suudate eristada autode, busside, trammide, trollide, laevade, traktorite, kombainide, mootor- ja jalgrataste ning muude liikumisvahendite mürinaid ja need usutavalt ka taasesitada? Mina jään pisut hätta. Põristamised ja paristamised pole kunagi minu tugevaim külg olnud.

edasijõudnute tase:
Sellel tasemel peab lapsevanem näitama üles juba sügavaimaid teadmisi  loodusteadustest. No täna näiteks pidin ma vastama sellistele Tõrukese esitatud küsimustele nagu "Mis häält teeb vikerkaar? Mis häält teeb päike?" Ja ikka samas vaimus edasi. Kas teie teate? Kui jah, siis paluks mulle ka öelda.

eksperttase:
Selleni me õnneks jõudnud pole. Aga arvan, et aeg pole kaugel, mil Tõruke hakkab tundma huvi ka selle vastu, et mis häält teeb metsas langev puu kui kedagi seda kuulmas pole...


Aga tulles tagasi selle juurde, mis häält keegi teeb. Täna lasteaias (me käime nüüd jälle perekondlikult seal. Sel korral siis harjutame pisitäpikest) muusikatunnis mängisid lapsed erinevaid loomi. Kõigepealt haukusid nagu koerad ja ukerdasid käpuli põrandal. Seejärel hüppasid nagu jänesed ja siis pidid linnukesteks kehastuma. Lehvitasid tiibu ja "lendasid" ringi. Enamus lapsi tegi juurde siuts-siuts-siuts, aga meie Tõruke lehvitas oma vägevaid tiibu ja tegi esindusliku laululinnu kombel: "Kraaks, kraaks".

1 kommentaar:

  1. vikerkaar teeb vihma häält - ainult veel musikaalsemalt
    ja
    päike sahiseb
    kindel

    Piuks

    VastaKustuta